21. dubna 2013

I. Těsto
Suroviny na těsto:
  • 500g hladké mouky
  • 250ml mléka
  • 40g vanilkového cukru
  • 1,5  kostky droždí
  • 1 až 2 lžíce 100% tuk nebo sádlo
  • 6 lžic oleje
  • 2 žloutky


Postup na těsto:
  • Vytvoříme kvásek
    • Mléko, cukr, droždí a lžíci mouky dáme do misky
    • Rozmícháme a dáme na teplé místo nebo do mikrovlnky na 20s
    • Počkáme než kvásek vzejde (zahustí se)
  • Do mouky přidáme 2 žloutky, 6 lžic oleje a kvásek
  • Vypracujeme hladké těsto, které nelepí
  • Necháme vykynout pod čistou utěrkou v troubě asi na 40°C
  • Vykynuté těsto rozválíme a nastrouháme na něj tuk nebo tuk rozehřejeme a těsto jím potřeme
  • Pěsto přeložíme a tuk vypracujeme (přidáme mouku aby těsto nelepilo)
  • Necháme odpočinout
  • Těsto rozdělíme asi na 20 dílků
  • Z dílků vyválíme kuličky, které rozplácneme a kraje zploštíme.
    • Naplníme náplní
    • Okraje slepíme k sobě
    • Otočíme dáme na plech s pečícím papírem
    • Prstem uděláme uprostřed důlek
    • Pomašlujeme rozšlehaným vejcem
    • Do důlku dáme náplň (marmeláda)
    • Posypeme drobenkou
  • Pečeme na 160°C do zlatova (cca 10 až 15min)
Moje první koláče
II. Náplň
Tvarohová
  • Tvaroh (větší)
  • Žloutek
  • Lžíce vanilkového pudingu
  • Lžíce cukru
  • Sníh z vajec
Meruňková marmeláda
Jablková se skořicí
Povidla


III. Drobenka
  • 50g másla
  • 50g cukru
  • 50g polohrubé mouky
Vše v misce rozdrobíme prsty

Typ: Koláče dávejte 5cm od sebe. Koláče se nafouknou a po schladnutí splasknou.

 

Kategorie: ,

0 komentářů:

Okomentovat