3. května 2013

Můj první výtvor
Foccacia [Fokáča] je italský chléb. Hodí se ke grilovanému masu a jako příloha k jídlu obecně. Foccaciu můžete ozdobovat různými způsoby. Základ však zůstává stejný.


Na 2 placky
Potřebujeme na těsto:
  • 1 kg hladké mouky + na pomoučení
  • 1/2 litru mléka
  • 50g droždí
  • 6 lžic Olio di Oliva Virgine (Extra panenský olivový olej)
  • lžička soli
  • lžička cukru
Potření těsta
  • 3 lžíce olivového oleje
  • rozmarýn
  • hrubozrnná sůl
Postup:
  • Droždí rozmícháme s cukrem (pochvíli vytvoří kaši) a přidáme trochu mléka se lžičkou mouky. Necháme vzejít
  • Do větší mísy vysypeme zbytek mouky, přidáme lžičku soli a promícháme.
  • Do mouky přidáme kvásek, zbytek mléka a 6 lžic oleje
  • Vypracujeme hladkou kouli
  • Kouli vymácháme v misce s vlažnou vodou, vrátíme do mísy a přikryjeme utěrkou. Čekáme než těsto vykyne (60 až 90 min)
  • Těsto rozpůlíme a vymodelujeme 2 hladké koule
  • Na plech dáme pečící papír a 2 až 3 lžíce olivového oleje. Na plechu z těsta vytvoříme placku a necháme jí 10 minut odpočinout
  • Do focaccii uděláme prsty důlky

  • Do misky dáme olivový olej na potření
  • Nasekáme nebo v moždíři potlučeme rozmarýn, přidáme do oleje
  • Olejem s rozmarýnem potřeme placku
  • Placku posypeme solí

  • Dáme péct do trouby předehřáté na 200°C
  • Pečeme dokud placky nezezlátnou
  • Podáváme ihned

Něco navíc:
Do  důlků můžete přidat nakrájené olivy nebo rajčata.

Kategorie: ,

0 komentářů:

Okomentovat